Att sörja ett husdjur
Att hantera sorgen efter ett djur kan vara lika tungt som att hantera sorgen efter en människa. Det finns en del känslomässiga olikheter i relationen mellan människor och husdjur, men den kravlösa kärleken till ett djur kan ibland till och med vara ännu större.
Att förlora en trogen vän kan innebära en väldigt stor sorg och därför kan den också ge upphov till lika starka sorgereaktioner som vid förlusten av en mänsklig familjemedlem. Saknaden kan vara stor och sorgen efter husdjuret, behöver bearbetas precis som vid alla andra förluster.
Sorg som behöver tas allvar
Det är inte alltid förlusten av en hund, katt eller annat husdjur tas på tillräckligt stort allvar av omgivningen. Många har säkert fått höra: “Hur kan du vara så ledsen över en hund/katt?” Det är viktigt att inte jämföra graden av sorg eftersom ett husdjur kan vara en minst lika värdefull vän som en människa, ibland till och med ännu mer lojal och villkorslös i sin kärlek till husse och matte.
Som djurägare ställs man också ibland inför det svåra beslutet att låta djuret somna in när det är sjukt, gammalt eller inte längre kan leva ett värdigt liv. Ett jobbigt beslut som man våndas över innan såklart. Ett beslut som kan följas av skuldkänslor och stor sorg, vilket är fullt naturligt när man får bestämma över liv och död.
Låt sorgen få finnas och ta plats. Sök stöd, dela sorgen och dina tankar med någon du har förtroende för och som är en god lyssnare.
Varför känner jag så här?
Sorgen påverkar hur vi mår och det kan uppstå många känslor och reaktioner i samband med förlust och sorg.
Här följer några exempel på vanligt förekommande sorgreaktioner vid alla typer av förluster.
Känslor av nedstämdhet, vrede, skuldkänslor, ångest, ensamhet, trötthet, hjälplöshet chock, längtan, lättnad eller känslolöshet. Man kan även ha en tomhetskänsla i magen, tyngd över bröstet, halsen känns hopsnörd, kan bli överkänslig för buller, känna andnöd/känna sig andfått, svaghet i musklerna, brist på energi eller torr i munnen.
Tankar som misstro, förvirring, upptagenhet, närvarokänsla och hallucinationer är vanliga. Beteenden kan få störningar på sömnen, ätstörningar, tankspriddhet, drar sig undan från sociala sammanhang, drömmar om eller vill undvika påminnelser om det döda husdjuret, rastlöshet, gråt, besöker platser eller bär med sig föremål som påminner om husdjuret. Sorgen har inga tidsintervaller
Det är viktigt att förstå att det inte finns någon absolut sanning kring sorg, vi reagerar inte alla likadant efter ett mönster. När vi pratar om sorg är det ingen tidsbestämd process som sker i stadier, utan den kan bättre beskrivas som ett flöde som böljar fram och tillbaka. Vi brukar därför säga att det inte finns några speciella tidsintervall för sorg.
Okunskap kring sorg och sorgebemötande
Det är inget fel på den som sörjer men det finns en stor okunskap i vårt samhälle kring vad sörjande behöver för stöd. Vi behöver bara bli lyssnade till med värdighet och respekt utan att bli analyserade, kritiserade eller dömda. Vi behöver få bearbeta det som hänt och den förändring av våra liv som förlusten innebär.
Vad gör jag när det inte längre finns någon hund som möter mig i dörren när jag kommer hem, när det inte längre går att gå några promenader tillsammans, när katten inte längre kryper upp i mitt knä och myser eller det inte längre hörs något fågelkvitter när morgonsolen kikar in genom fönstret.
Hur bemöter jag någon som förlorat sitt älskade husdjur
Det bästa du kan göra som anhörig eller vän till någon som förlorat sitt husdjur att att finnas där och vara närvarande. Vi kommer långt med att lyssna till berättelser om hunden och fina minnen. Försök att inte komma med råd om hur din vän eller anhörig ska hantera och bearbetas sorgen på bästa eller snabbaste sätt.
Detta kan du göra:
- Behandla sorg som något naturligt
- Låt det ta tid
- Fråga vad som hänt eller säg jag har hört vad som har hänt
- Var tyst, ge utrymme åt den du möter och ha gott om tid för samtalet
- Lyssna aktivt med värme
- Fråga om du kan hjälpa till med något
- Erbjud en kram
- Fortsätt ta kontakt regelbundet & checka läget
- Bjud in till samtal eller en promenad gång på gång
- Håll ut, det kan ta lång tid
- Delar ni sorgen? Våga visa dina egna känslor också
Ska jag köpa ett nytt husdjur direkt?
Ofta får den som sörjer rådet att inte vara ledsen utan att ersätta förlusten med ett nytt husdjur. Rådet kommer från dem runt omkring som inte riktigt förstår eller själva har erfarenhet av att förlora ett husdjur. Det går inte att ersätta just din hund eller katt och du bearbetar inte heller din sorg genom att göra det. Tvärtom! Men från tidig ålder får vi felaktigt höra och lära oss att vi ska ersätta en förlust med något nytt.
Tillåt dig istället att känna sorg, det är då vi har möjlighet att läka. När det gått en tid kan det kanske kännas aktuellt att skaffa en ny hund eller katt. Men låt gärna din sorg få ta lite tid och utrymme innan du fattar beslutet om att eventuellt välkomna ett nytt djur i ditt liv.
Har förlusten av ditt husdjur påmint dig om en tidigare förlust som du inte fått ta om hand och bearbeta på rätt sätt, kan det hjälpa att gå en kurs i sorgehantering.
Vill du veta mer om hur det går till när brustna hjärtan blir hela igen kan du ladda ner och läsa den här lilla skriften som tagits fram av Svenska Institutet för Sorgebearbetning
läs mer https://www.sorg.se/